Waarom verduurzamen van je woning belangrijk is

Het energiezuinig maken van je huis loont. En niet alleen in je portemonnee.

‘Het waarom van verduurzamen’ komt in eerste instantie voort uit wetgeving en een groeiend verantwoordelijkheidsgevoel bij de mensen zelf. Verduurzamen blijkt een standvastige trend en geen onderwerp die vanzelf verdwijnt. Daarnaast levert het verduurzamen van je woning hele specifieke voordelen op.

Laten we eerst kijken naar de basis van deze Duurzame beweging.

Wetgeving overheid

De huidige wetgeving stimuleert het proces van verduurzaming op grote schaal. In de energieagenda van de overheid zijn harde afspraken gemaakt om de CO2 uitstoot terug te dringen door over te stappen op duurzame energie. In 2050 zouden we niet meer kunnen koken op gas of stoken op aardgas. Overgaan op duurzame installaties wordt dan ook gestimuleerd met tal van subsidies . De overheid “means business”!

Verduurzamen energieagenda

Onze geleende planeet

Anderzijds beseffen we steeds meer als consument en burger dat de toenemende schaarste van grondstoffen en olie, én de beschadiging van het milieu met de gevolgen voor het klimaat, geen verhalen meer zijn in een onschuldig sprookjesboek. Het gevoel van urgentie groeit. Zeker voor de volgende generaties.

 

Maar wat zijn nu specifieke voordelen die je kunt behalen als je daadwerkelijk aan de slag gaat met je woning?

Vijf voordelen van het duurzaam maken van je woning

Nu we weten dat verduurzamen van je huis geen modetrend is, maar een echte noodzaak, gaan we kijken naar de niet één maar vijf voordelen die je hieruit kunt halen!

1. Verlaging woonlasten

Bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen in je woning heeft het huishouden minder gas en energie nodig van het net. Hierdoor zullen je maandlasten voor gas en energie lager uitvallen.

In een gemiddelde hoekwoning kun je op jaarbasis zo’n € 1.900 besparen als je van geen isolatie naar een goede isolatie gaat.

(bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/)

2. Verhoging comfort

Je woning is een belangrijke plek waar je wilt kunnen ontspannen. Het blijkt echter dat tocht, kou en hitte de grootste verstoorders zijn van ons woningcomfort.

Deze verstoorders kun je tegengaan door de muren, glas, dak en vloer te isoleren. In de winter zit je behaaglijk warm binnen en blijft de kou buiten. En in de zomer houdt het vervolgens de hitte buiten. Ook heb je bij een goed geïsoleerd huis minder last van lawaai.

Bijvoorbeeld vloerisolatie kan er al voor zorgen dat de vloer drie graden warmer aanvoelt. Weg met de dikke sokken en pantoffels!

3. Een betere toekomst voor onze kinderen

De opwarming van de aarde veroorzaakt ernstige problemen. Door onze woningen aan te passen, kunnen we met zijn allen een serieus verschil maken in deze stroming van CO2 uitstoot.

Wanneer de aarde minder snel opwarmt, creëren we meer ruimte om oplossingen te bedenken die ervoor zorgen dat de volgende generaties met minder gevaar op deze planeet kunnen leven.

4. Gezonde leefomgeving

Een groot deel van onze tijd spenderen we binnen in ons huis. Dus de kwaliteit van het binnenklimaat (luchtvochtigheid, luchtvervuiling, vochtigheid van de muren etc.) is belangrijk.

Er zijn zelfs schattingen  die aangeven dat de binnenlucht 5x zo veel vervuilender is dan de buitenlucht. Zo zorgt teveel vocht bijvoorbeeld voor schimmelvorming en huisstofmijt.

Door je woning goed te ventileren (dus niet alleen te isoleren) voorkom je allerlei allergieën, hoofdpijn en verkoudheid. En een constante aanvoer van verse lucht, is niet alleen gezond, maar verhoogd ook het comfort.

5. Verhoging woningwaarde

Verduurzaming verhoogt de waarde van een huis. Een woning met energielabel A levert gemiddeld €12.000 meer op dan een woning met Label D (volgens onderzoek van het VastgoedLAB, Tilburg University en de TU Eindhoven).

Daarbij blijkt dat een woning met een hoog label, sneller verkocht wordt dan andere vergelijkbare woningen. Een woning met een Label A staat 70 dagen gemiddeld korter te koop.

Kortom, het duurzaam maken van je woning is de investering meer dan waard.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Wil je weten hoe jezelf aan de slag kan gaan? Onze adviseur helpt je graag bij het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden die het beste passen binnen jouw persoonlijke situatie.